La Coral SOLSTICI presenta l'Opera RAP i POP:

  • PDF
  • Imprimeix
  • Correu electr√≤nic

LA DONA D'AIGUA DE LANOS

Una contalla de Jordi Pere Cerdà

Adaptada i musicada per Francesc Bitlloch

Amb la complicitat tècnica i instrumental d'Adrià Bonjoch i David Codina

i amb totes les veus dels solistes i del cor SOLSTICI

 

"La dona d'aigua de Lanós" és una contalla que Jordi Pere Cerdà inclou en les seves "Contalles de la Cerdanya".

 

De fet, nos explica que √©s la contalla que li va contar la seva padrina...  i afegeix que tenir una padrina que us expliqui contes √©s molt important: Si no ne tens te n'has d'invetar una. I t√© ra√≥.

Homer va recollir una tradici√≥ oral que venia de molts segles enrere.I ne va fer literatura.  La padrina va recollir una tradici√≥ oral que venia de molt lluny...  per√≤ el nostre Homer √©s Cerd√†, quan tranforma aquesta tradici√≥ oral en literatura escrita. 

El text √©s com una mena de recorregut inici√†tic. El jove pastor, enviat per la fam√≠lia a pasturar a Lan√≥s durant l'estiu, hi far√† l'experi√®ncia de la solitud, de la por, hi descobrir√† l'ordre de la natura, i m√©s coses... i tamb√© de l'amor.  Aquesta trama tan senzilla √©s escrita en una llengua delicada, rica, bell√≠ssima, plena de poesia. De fet, √©s ben b√© l'obra d'un poeta: del gran poeta que √©s Jordi Pere Cerd√†.

La nostra opci√≥ esc√®nica fa del cor el col·lectiu narrador de l'obra. D'alguna manera, el cor se fa padrina, se fa Cerd√† i se fa la veu de les generacions que transmeten una llengua i una mitologia... I la nostra opci√≥ musical consisteix a utilitzar els recursos del rap modern, r√≠timic i declamat i de la can√ß√≥ popular de sempre per anar explicant el recorregut f√≠sic i vital del miny√≥. 

Al llarg dels anys, la transmissi√≥ oral sempre va transformant el text.  De manera involunt√†ria o a vegades de manera totalment volguda en funci√≥ de nous contextos o d'esdeveniments que marquen el col·lectiu. Aix√≠, nosaltres nos hem perm√®s algunes llibertats amb el text. All√≠ on Cerd√† feia dir a la dona : "Te seguir√©, ser√© teva" , la nova dona dir√† de manera m√©s actual : "S√≥c la que s√≥c i me prens com s√≥c" i acaba dient-li: "S√≠ √©s s√≠ i no √©s no" en acord amb la llibertat que demostra en els seus actes.

D'aquesta √≤pera rap-i-pop se n'han fet dues versions. La primera va ser encomanada per La Bressola i ser√† cantada per un miler d'alumnes a la bressolada 2019, el 25 de maig (de la qual se far√† tamb√© un disc)  La versi√≥ que proposem el dia 29 de maig, a Pesill√† √©s una versi√≥ coral que t√© la sort de comptar amb l'acompanyament instrumental i t√®cnic d' Adri√† Bonjoch i David Codina.  Volem que aquest muntatge sigui la nostra petita aportaci√≥ al bullici d'Identi'cat i a la vida cultural de Catalunya Nord

 

2019

 

2018

 

2017

 

2016

 

2015

 

2014

 

2013

 

2012

 

Llegeix també

camisetas de futbol baratas
http://www.yukondieselfuel.com
http://www.camisetaespanamundial2014.es